domingo, 8 de abril de 2012

Dia 16 (10:15 - 10:30)

Després d' admirar el cap de Da Vinci i la seua estructura, seguim endavant en un conjunt de falles que sempre reivindiquen el que creuen just per davant de l' estètica, l' essència de les falles era la crítica i al barri del Carme seu prenen al peu de la lletra. Ja és l' hora d' esmorzar, les comissions fan picoteig al carrer aprofitant el bon oratge, mentre els jurats evaluen els treballs ja que per la vesprada s' han de dir els premis. D' aquestos carrers, llevat de Salvador Giner que connecta Na Jordana amb el centre, destaca el silenci, sols ambient a les carpes, entremig algunes persones que passegen els gossos i volen tranquil·litat. Baixem pel carrer del Pou fins aplegar a una comissió amb 140 anys de trajectòria i d' eixes que tot i no estar a una secció important, mereixen tractament especial pel que suposa per al món faller:

63 - Ripalda - Soguers
Artista: Francisco Giner Núñez
Lema: Fica-li el cascabell al gat
Secció: 6B


Infantil - Ripalda - Soguers
Artista: Francisco Giner Núñez
Lema: La meua benvolguda mascota
Secció: 14ª


Un canvi d' última hora ha fet que prenga una errònea decisió en el trajecte, al pla marcat havia de veure primer Marqués de Caro i després Ripalda-Soguers, però a la fi o he fet a la inversa. Seguim endavant pel carrer Ripalda i al primer carrer a la dreta, següent obra:

16 - Marqués de Caro - Chiarri
Artista: Enrique Gisbert Mir
Lema: Fama o felicitat
Secció: 7C


Infantil - Marqués de Caro - Chiarri
Artista: Enrique Gisbert Mir
Lema: El Jardí
Secció: 16ª


Tornem a Ripalda que tot just davant hi ha un monument amb molta gràcia ja que tracta d' un tema que com a estudiant m' afecta directament i pel qual els universitaris han fet una protesta multitudinària. Les retallades estan de moda amb la crisi i al carrer de la Beneficència no es "tallen" un pèl per a criticar-ho:

80 - Ripalda - Beneficència - Sant Ramón
Artista: Victor Valero Valero
Lema: Retallant!!!
Secció: 6C


Infantil - Ripalda - Beneficència - Sant Ramón
Artista: Victor Valero Valero
Lema: Dibuixant en tissores
Secció: 4ª


Veiem els fallers esmorzant pel carrer de la Beneficència, a continuació sortirem al Museu de Prehistòria i de les Cultures de València. Ací trobarem una falla que no te les mateixes característiques que els altres monuments, un estil modernista, cubista i escultòric. La falla de Mossén Sorell, sempre en l' avantguarda tot i els més de 150 anys d' història, demostra que no cal gespa ni tanques per fer monument:

62 - Mossén Sorell - Corona
Artista: Anna Ruiz Sospedra
Lema: sense títol
Secció: 3A


Sortim a Guillem de Castro, la joventut domina en aquesta zona entre l' ambient liberal i l' IVAM. Passem de carrer i ens adentrem a Doctor Sanchís Bergón. Un altre exemple de fusta i crítica satírica, com si de mig segle passat no haguérem canviat, l' encant de la tradició fallera dels primers monuments:

127 - Doctor Sanchís Bergón - Túria
Artista: Juan José García López
Lema: No hi ha cinqué dolent
Secció: 6A


Infantil - Doctor Sanchís Bergón - Túria
Artista: Òscar Villada Sanchís
Lema: Oma un bosc animat
Secció: 10ª


Trajecte realitzat:


2 comentarios:

  1. Desde hace unos años me dedico a fotografiar todas las fallas del sector fallero de El Carmen para el foro AL FOC, se que son pocas fallas, pero de esta manera contribuyo de manera simbólica al RETO FOTOGRÁFICO TODAS LAS FALLAS DE VALENCIA. Tu blog me recuerda mi recorrido por El Carmen, donde a parte de visitar mi falla preferida de Na Jordana, encuentro otras fallas más pequeñas que como tu dices también merecen un tratamiento especial.

    Saludos.

    ResponderEliminar
  2. Claro, para mi todas merecen ser fotografiadas, es evidente que las fallas de la Sección Especial motivan más, pero las otras no dejan de ser monumentos que se hacen con cariño y que cuesta de mantener. Mi reto es alguna vez fotografiar todas las fallas de JCF, no lo he conseguido este año, pero cuantas más mejor y aquí está el resultado. Subiré todas las imágenes que he hecho y si con esto además sirve para ayudar al Reto de Alfoc, mejor que mejor.
    Saludos Isma!

    ResponderEliminar