sábado, 31 de marzo de 2012

Dia 16 (09:25 - 09:40)

Hi ha cap cosa millor que donar un passejet pel casc antic de València a les 9 del matí, amb l' olor dels xurrets i bunyols, amb l' ambient de falles al seu màxim esplendor? com no trobe cap cosa que ho supere, note que em fa mal la boca de somriure. El Mercat Central sempre m' ha paregut una zona molt autèntica, gent treballadora, valencians fins el més profund del cor i turistes que veuen amb ulls sorpresos la seua monumentalitat. Si això li afegim que proper està un monument d' eixos que històricament sempre ha estat a la Secció Especial i que aquest any, tot i saber que un premi era una utopia, ha apostat per un tema que encenia la tendresa dels visitants. Però abans d' anar a la Plaça de la Merçé, no hem de donar carabasses a un altre monument:

40 - Carabasses - En Gall
Artista: José Miguel Ballester García
Lema: A la primera cullerada, Mosca!
Secció: 6C


Infantil - Carabasses - En Gall
Artista: Daniel López Pérez
Lema: Àngels o Dimonis
Secció: 16ª


Soles cal seguir el rastre dels visitants per veure la següent parada, la segona que veurem de la Secció Especial. Les figures principals es veuen des de lluny, una placeta que sempre ha suposat un esperit faller. La tradició al poder, un lloc de parada obligatòria per a un amant de la festa. És de veres que no compta amb un gran pressupost, que en els últims anys ha decaigut el seu prestigi i ja no opta als premis, però la Merçé sempre crea un ambient tant faller que val la pena acostar-se. Quan vaig veure l' esbós d' aquest exercici em quedí realment impressionat pel tema escollit, un tema original i que apel·la al sentiment. El monument sols ha aconseguit el 11é premi, però en temàtica per a mi, i abans de veure el resultat final, ha de tenir un 10 en nota:

11 - Plaça de la Merçé
Artista: José Ramón Espuig Esrivà
Lema: Afrika
Secció Especial






Infantil - Plaça de la Merçé
Artista: José Manuel Alares
Lema: Futur
Secció: 3ª




I amb l' admiració encara en la ment, pugem de nou a la Plaça del Mercat a veure la comissió més antiga de  les falles, des de la seua fundació en 1797 i següent la més premiada de la historia. Ja fa molt anys que no participa entre les grans però continua a la Secció 1A on ha aconseguit el quart premi amb un monument de Paco Giner. Bon ambient als voltants del Mercat Central:

1 - Plaça del Mercat Central
Artista: Francisco Giner Núñez
Lema: Invasió Oriental a la Plaça del Mercat
Secció: 1A




Infantil - Plaça del Mercat Central
Artista: Juan Castellblanque Pérez
Lema: Treball a l' Horta
Secció: 1ª


Deixem darrere la Falla del Mercat i tots aquestos racons plens de souvenirs per als turistes. Olor a aliments acabats de cuinar. Entre el Mercat Central i la Parròquia de Sants Joans, el caminet Vella de la Palla i un monument ortodox que fa recordar les falles com es feien les falles antigues quan pecaven de recursos:

91 - Pintor Domingo - Guillem de Castro
Artista: Alfred Chulià
Lema: Qui te fam...Somia rotllos
Secció: 7C


Infantil - Pintor Domingo - Guillem de Castro
Artista: Alfred Chulià
Lema: Ñam, Ñam...com m' agrada
Secció: 13ª




Ara toca endinsar-se pels carrers comercials, on trobem la Plaça Redona i una falla que al igual que el Mercat Central, rebossa l' esplendor de la tradició. Quasi 150 anys de monuments a la Plaça del Collado, tot i que és la primera volta que la visite, però clar, també és la primera volta que porte endavant un repte d' aquestes característiques:

3 - Plaça del Doctor Collado
Artista: Vicente Almela Caballé
Lema: Aquella Falla de la Margot
Secció: 2A




Infantil - Plaça del Doctor Collado
Artista: David Moreno Terrón
Lema: Zoo
Secció: 6ª



No hay comentarios:

Publicar un comentario